14 Ağustos 2016 Pazar

Seboreik Dermatit Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan Cevizi Yağı


Seboreik dermatit tedavisinde hindistan cevizi yağı oldukça uzun zamandır kullanılıyor. Ülkemizde pek bilinmiyor ancak yabancı kaynaklarda oldukça sık adı geçen bir yağ. Şimdi yağın özellikleri hakkında hindistanceviziyagi.org sitesinden bir alıntı yapacağım.

Hindistan cevizi yağı ( coconut butter ) bütün dünyada özel bir ilgi görür. Pasifik Adalarında hindistan cevizi yağının tüm hastalıklar için şifa olduğu düşünülür, yaşam ağacı olarak adlandırılır. Anne sütünde bol bulunan laurik asit içerir ve antioksidan Polifenollerce zengindir. Yapısında, omega 6, linoleic acid, Monounsaturated, Oleic Acid, Caproic Acid, Capric Acid, Caprylic Acid, Lauric Acid, Myristic Acid, Stearic Acid, Alpha Tocopherol, Delta Tocopherol, Alpha Tocotrienols, Delta Tocotrienols, Gamma Tocotrienols, Vitamin K bulunur. Hindistan Yağı (hint yağı) ile karıştırılmamalıdır. Saf Hindistan ceviz yağı oda sıcaklığında katı bir yağdır. Çoğu diğer yağların aksine, hindistan cevizi yağı, yüksek bir erime noktasına sahiptir 24 derecede erir. Bu nedenle, oda sıcaklığında katı olmasına rağmen sıcaklık arttıkça erir. 

 Hindistan Cevizi Yağı Özellikleri 

Hindistan cevizi yağının içerdiği asitler şunlardır; 
Lauric Acid          % 48 
Myristic Acid        % 15 
Palmitic Acid        % 10 
Capric Acid          %   8 
Caprylic Acid       %   7 
Oleic Acid            %   5 
Palmitoleic Acid   %   3 
Steartic Acid        %   2 
Linoleic Acid        %   1 
Arachidic Acid     %   0,5 
Caproic Acid       %   0,5
Hindistan cevizi yağı oda sıcaklığında katı bir yağdır, ancak yazın sıcaklıkla birlikte sıvılaşabilir, hindistan cevizi yağının saf ve orjinal olduğunu anlamak için yağı eğer sıvıysa dolaba koyarak 15 dakika sonra donmasına bakabilirsiniz. Yağ orjinalsa dolaptaki düşük ısıyla katı olacağı için yağa saf hindistan cevizi yağı diyebilirsiniz. Kaynak: Hindistan Cevizi Yağı

Seboreik Dermatit Tedavisinde Hindistan Cevizi Yağı



Seboreik dermatit özellikle saç derisi ve ciltte meydana gelen pullu bir cilt hastalığıdır. Yağlı Egzema da denilir. Aslında seboreik dermatit bir çeşit egzama türüdür. Sebore için genelde malassezia mayası ile doğru bağlantı kuruluyor. Yani bu mayanın seboreik dermatit olanlarda aşırı fazla olduğu biliniyor. İşte hindistan cevizi yağı bu mayaya karşı oldukça etkili.

Zaten hindistan cevizi yağı çok öenmli bir mantar, bakteri ve maya önleyici bir yağ. Bu anti bakteriyel ve fungal (mantar) özellik yağın yapısında bulunan caprlyic asit (kaprilik asit) kaynaklı olduğu biliniyor.

Yağı seboreik dermatit tedavisinde saf olarak kullandım, sonuçlar olumlu olsa da kesin sounç vermedi, bu noktada yaptığım araştırmalar seboreik dermatit tedavisinde kullanılabilecek diğer yağlara çıkardı beni, sonuçta, çay ağacı yağı, ardıç katranı, tespih ağacı yağı (neem oil) gibi yağlara ulaştım. Ayrıca bir başka bilgi vereyim araştırmalarda malassezia gibi bazı maya ve mantarların yağlarda bulunan oleik asiti çok sevdiği ve üremesini kolaylaştırdığı bilgisi idi. Zaten seboreik dermatit'in br çeşit sebum yani yağ salgıladığı da bir başka bilimsel gerçek. Bu yüzden oleik asit oranı düşük yağlar tercih edilebilir. Zaten hindistan cevizi yağı da muhtemelen bu yüzden yabancı forumlarda kullanılan bir yağ.

Uzatmadan sonuca gelecek olursam, hindistan cevizi yağı seboreik dermatit konusunda yetersiz kalınca ben de yukarıda saydığım yağlar ve başka maddeler ile bir karışım yaparak kullandım. Sonuçlar inanılmazdı.


Yararlanılan Kaynaklar:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder