15 Eylül 2015 Salı

Seboreik Dermatit Kimlerde Görülür



Seboreik Dermatitte Yüksek Riskliler


Seboreik dermatit yağ ve ter bezlerinin aşırı salgılamasını sonucu oluşan bir tür deri hastalığıdır. Hastalığın sebebi bilinememekle birlikte, ona yol açan bazı faktörler vardır. Bu etmenlerden etkilenen ya da etkilenme riski taşıyanlarda hastalığın oluşması daha olasıdır. Genel olarak bebeklerde ve yetişkinlerde olmak üzere sınıflandırılır. Bebeklerde yaşamın ilk 3 ayından sonra görülmesi bilinen bir olgudur. Hastalığın bu sürümüne infantil seboreik dermatit denmektedir ve hemen hemen bebeklerin tümünde iki yaşına gelmeden geçer. 



Yetişkinlerde olan seboreik dermatit bebeklerde olanından daha çeşitli nedenlere ve multifaktöriyel etkenlere dayandırılır. Bebeklerdeki versiyonundan farklı olarak yetişkinlerde yaş skalası daha geniştir ve yaygındır. Hormon değişikliklerinden kaynaklı ergenlikte görülme olasılığı yüksektir ancak 20 ila 40 yaş aralığında hastalığa rastlanması en mümkün dönemler olarak bilinmektedir. Hastalığın ortaya çıkmasındaki zirve yaş aralığı 20-40 olsa da 50 yaşından sonra da kendini gösterebilmektedir. Seboreik dermatitin erkeklerde görülme riski daha fazladır. Kronik bir hastalık oluşundan dolayı özenle takip edilmeli ve engellenmelidir.

Depresyon

Depresyon bu hastalığın en önemli tetikleyicisidir. Sinir hastalıkları, duygu-durum problemleri ve bunlara benzer rahatsızlıkların mağduru olan bireylerde ele alınan hastalığın riski çok yüksek olmaktadır. Seboreik dermatite her zaman bir depresyon halinin eşlik ettiği bilinmektedir. Depresyonun bu hastalığın tetikleyicisi olmasının nedenlerinden en önemlisi, depresif kişiliklerin güneş ışığından yararlanmayı önemsemeyip, genel olarak kapalı, karanlık ortamlarda vakit geçirmesidir. Güneş ışığının, özellikle ultraviyole B ışınlarının seboreik dermatite iyi geldiği ve hastalık ortaya çıkmadıysa, çıkmasını engellediği bilinmektedir. Bundan kaçınan kişilerde ise hastalık daha sık görülür.

Stres

Depresyon gibi bir başka etken ise strestir. Bu da diğer nedenle benzer olarak aslında hastalığın ortaya çıkmasında direkt değil dolaylı etkiye sahiptir. Stres günümüzde artık bilinmektedir ki, bütün hastalıkların ortaya çıkmasına zemin hazırlar. Bağışıklık sistemini yıkıcı bir etkisi olduğundan böyle bir güce sahip olduğu bilinir. Seboreik dermatitin de işte bu nedenle, stresten faydalanarak vücutta ortaya çıkması temellenmiş olur. Aynı zamanda depresyonun seboreik dermatite eşlik etmesi gibi streste hastalıkla böyle bir ilişkiye girerek, hastanın şikâyetlerinin artmasına hizmet eder.   

Mevsim Değişiklikleri


Mevsimlerin değişimleri ve çevresel bir takım faktörler de seboreik dermatitin ateşleyicisi konumundadır. Özellikle depresyon halinin hastalığa neden olmasındaki başlıca etkene benzer olarak, kış mevsiminde ya da güneşin fazla belirmediği yerlerde hastalık daha sık kendini gösterir. Ilıman iklimlerde yaşayan bireylerde ise hastalık ya ortaya çıkmaz ya da etkisi aşırılaşmaz.

İlaçlar


Simetidin, altın, fenotiyazin, buspiron, metildopa, interferon alfagriseofulvin, etionamide, stanozolol, klorpromazin gibi ilaçlarda hastalığı ortaya çıkarabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder