27 Kasım 2013 Çarşamba

Seboreik Dermatit Tedavisi

Seboreik Dermatit İçin Çözümler


Dirençli hastalarda bilinen yöntemlerden farklı kombinasyonlar uygulanabilir. Kepek şampuanı, antifungal, topikal steroid araçları ile yeterli nüfuz sağlanamaz ise pulse tarzında daha dirençli bir yüzeysel losyonların kısa süreli kullanımı, bazı dirençli hastaların sıkıntılarını geriletebilir ve total steroid maruziyetini azaltabilir.

Hastalığın tedavisinde iki şeyle mücadele edilmelidir; sebero ve enfeksiyon. Bundan dolayı tercih edilmesi gereken ilaçlar ve şampuanlar bu iki yönü de karşılayacak cinsten olmalı. Salisilik asit, kükürt ve katranlı şampuanlar tercih edilmelidir. İlaç olarak da kükürt ve katran içeren malzemeler kullanılmalıdır.




Kepek şampuanı, antifungal ajan veya her ikisini de içeren adjuvan tedavi, pulse period esnasında gereklidir ve idame tedavisi olarak sürdürülmelidir. Karma malzemelerin etkisi az olmasına rağmen tedavi edici özelliği gösterebilir. Saçlı deri seboreik dermatitin tedavi ve önleyici tedavisinde hidrokortizon solüsyon, mikonazol ve mikonazol hidrokortizon kombinasyonuyla karşılaştırıldığı bir çalışmada her üç tedavinin de faydalı olduğu saptanmıştır. Ancak mikonazol hidrokortizon kombinasyonunun üç ay süreyle ayda iki kez önleyici olarak kullanıldığında, tek başına hidrokortizondan daha faydalı olduğu belirlenmiştir. Yüzünde seboreik dermatiti olan 18 hasta ile yapılan bir çalışmada çeşitli jel kombinasyonları denenmiş ve üç haftalık tedavi sonrasında lezyonlarda %92 oranında iyileşme saptanmıştır.

Alternatif Yöntemler


Çay ağacı yağı, Avustralya’ya özgü bir bitki olan Melaleuca alternifolia yapraklarından elde edilen esansiyel bir yağdır. Plasmodium ovale gibi bazı parazitlere karşı faydalı olduğu öne sürülmüştür. Yapılan bir çalışmada hafif-orta derecede seboreik dermatitli hastalarda çay ağacı yağının %5 oranında, şampuanın içindeki etkinliği incelenmiş ve yararlı bulunmuştur.

Aloe vera ekstresinin, losyon olarak 4-6 hafta boyunca, günde iki kez kullanımının kabuklanma ve kaşıntıyı azalttığını bildiren çalışmalar vardır. Deneysel ortamda, sinnamik asit, malessezia türlerinin gelişimini azaltabilmektedir. Bu nedenle terapi amaçlı kullanım için ılımlı formüller denenebilir. Son yıllarda ılık suda inceltilmiş %90 balın, seboreik dermatit ve kepek tedavisinde kullanıldığı rapor edilmiştir. Bal, antifungal aktiviteye sahip gibi görünmektedir.

Seboreyi ve kepekleri gidermek, mantarları baskılamak, ikincil enfeksiyonu kontrol altına almak, kızarıklık ve kaşıntıyı gidermektir hastalığın en önemli tedavi aşamasıdır. Düzenli olarak haftada üç kez kepek şampuanı (%2-5 selenyum disülfid, kükürt, katran, salisilik asit, ketokonazol, siklopiroks, çinko prition, fluosinolon, benzoil peroksit veya rezorsin içerikli) kullanılması yararlı olmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder